С огън, огън не се гаси.

Урок за начинаещи:
Когато една етническа група е под атаките на външна опасност, тя се консолидира и затваря, организирайки се в общност.
Циганската общност е първият атестат, че циганите имат страх от някого и някой има страх от тях.

Урок за средно ниво:
Когато една държава иска да интегрира малцинствата си, тя трябва да търси начини за предотвратяване на консолидацията и затвореността на отделни общности в границите й, тъй като териториите на малцинствата се превръщат в автономни области със свои ценности, закони и вождове, те бързо изпадат от влиянието на цивилизацията и се превръщат в сепаративни елементи, които са в тежест на данъкоплатците, основните държавни закони и икономическото развитие.

Урок за напреднали:
Единствените проблясъци за пробив в новото статукво, отново ще бъдат следите на  доблестни и смели граждани, които на своя глава ще целят да разбият стената между цивилизацията и гетото, между предразсъдъците и  гражданското развитие, работейки доброволно или чрез неправителствени организации за интеграцията на малцинствата в циганските територии.

Изложение и послеслов:
Какво е национализъм? И имаме ли нужда от него? Национализмът, национализъм ли е?
Етно-генеологичния национализъм на днешните бунтове, в които водещата искра е ненавистта към циганските и турските етноси, не е гражданският национализъм на Апостола на Свободата Левски, на гениалния поет Христо Ботев.
За жалост отново българинът не е научил историята си, бягайки от училище, изпуснатият урок дебне като сянка на чужд човек и скоро ще забие нож в бледата кожа, ще потече собствена кръв, от собствена ръка – България не е само на българите, България е на българските граждани, но дотогава  – едните с омраза в ръцете, ще ограждат територията си, а други ще въдворяват ред в групи по десетима, биейки бременни проститутки.

Съвременният национализъм е срещу държавата. Съвременният национализъм е срещу идеолозите си. Съвременният национализъм има само две лица: расизъм и шовинизъм.

С огън, огън не се гаси.

Вместо заключение:
Парадоксално, но във варненското циганско гето немецът Франк Абас, се опитва съвсем доброволно да обучава малките циганчета от ранна възраст. В същото време помага да се запишат в градските училища, намира средства за осигуряване на транспорт до тях, бори се с тромавата българска администрация и нравите на гетото. И всичко това в продължение на 6 години. Повтарям – немецът Франк Абас, в циганското гето.

Кратък клип за дейността му:
http://www.dnes.bg/reportaj/2011/09/14/a-b-v-ieeeeeeeee-germanec-uchi-romcheta-na-bylgarski.128785,3

Статии във Варна Утре, относно неговите инициативи, в помощ на циганчетата:
http://www.varnautre.bg/zhivotut/detsata/25442-kak_blagodarenie_na_edin_germanets_oshte_8_detsa_trugvat_na_uchilishte
http://www.varnautre.bg/zhivotut/detsata/25465-15_septemvri_tazi_godina_shte_e_praznik_i_za_83_detsa_ot_getoto
„Когато дойдох тук преди 6 години, никой от махалата не искаше да излиза в центъра на града. Страх ги беше, че българите ще ги бият.”
„Тук в гетото нямат голям избор. Ние ги откъсваме от мутрите и ги водим на училище. Сменяме им средата. Затова мутрите ме мразят”
“Тези деца имат нужда само от любов и дисциплина. Любов и дисциплина, аз им ги давам”
„Никой не забранява на ромските деца да ходят на училище. Но и никой не им помага.”

Е, Франк, има може би има още двама-трима като теб, които помагат, но колко хиляди бяха онази нощ, които се опитват да попречат…


Advertisements