Колко струва тъгата?

Почвам този коментар с емоция.
Почвам така, както чувствам, а не така, както трябва.

Ако се питате какъв ще бъде светът на вашите деца, огледайте се около връстниците си, защото част от тях ще възпитават децата ви, когато гледат телевизия, когато са на училище, когато следват законите, наредбите, правилниците.

Днес видях една наредба, написана от студенти. Решенията в наредбата засягат връстниците им.
Стряскащо за мен се оказа виждането на тези хора към една от основните ценности в обществото – съпричастността. И не тази съпричастност, която се бълва по медиите като популярен начин да покажеш, че страдаш за африканчетата, за япончетата, за бездомните кучета, за всички  световни проблеми и разни други, които да ги изревеш с емотиконки в интернет.
Говорим за онази съпричастност, която е всеки ден до нас, докосваме се до нея, понякога говорим с нея, понякога я изслушваме.
На нас всъщност не ни е трудно да се поставим на тяхно място, но някак все по-често става така и тази наредба го доказва по един убедителен начин, че ние все по-често губим връзката с другите, вгледани в себе си, оскотяваме.

За какво ли говоря.
Фактите са следните:
– ако си студент с починал родител, родител инвалид или неизвестен родител, балът, с който кандидастваш за стипендия, се умножава по 1.01
– ако си студент с един починал родител и родител инвалид; или с двама родители инвалиди, балът, с който кандидатстваш за стипендия, се умножава по 1.02

Да направим кратка сметка:
– при първия случай става следното: подаваш смъртен акт или телк, срещу които получаваш към бала си добавка – 0.05
– при втория случай: 0.10

Никой няма нужното устройство, с което да измери колко струва тъгата, но някак си не мога да приема, че тя може да бъде само 5 стотни.
Може би съм твърде емоционален, а може би просто не съм загубил връзката с другите.

ПП
Коефициентите за стипендии бяха намалени преди година от 1.10 и 1.20 към 1.01 и 1.02. Причината тогава бяха намалените средства за висше образование, което рефлектира върху стипендиите.
Тази година субсидията за перо Стипендии е увеличена с 30%. Въпреки това коефициентите останаха същите.
При подобно стечение на обстоятелствата по-вероятно е в следващи години този коефициент да изчезне изобщо и може би така ще бъде по-правилно. Поне няма да ги има онези млади хора, които ще виждат колко обезценена е тъгата във време на криза.

Advertisements