“Вишету ни е 31.ву”… Ъ, чакай малко, бъзикаш се.

“Инвестиции, а не икономии” – транспарант от студентски протест. (16.11.2010)

От няколко дни, а и най-вероятно ще зачести покрай празниците, се препраща от български медии информацията, че българското висше образование е 31-во в света. Това по някакъв особен начин прави горди някои хора, а други пък дори не му обръщат внимание. Новината обаче има бая трески за дялане, защото сякаш никой репортер не е погледнал същински класацията на Universitas21 и института в Мелбърн.

Днес съм се наел със задачата да представя кратък преглед на съдържанието на тази класация. Ще започна оттам, че селекцията на класацията побира само 48 страни, измежду които лидерите САЩ, Великобритания и Скандинавските държави.

Фактори, определящи оценката:
Финансиране – 25%
Достъпност – 25%
Международно сътрудничество – 10%
Производителност – 40%

Място на България в отделните класации по фактори:
Финансиране – 44-то
Достъпност – 9-то
Международно сътрудничество – 19-то
Производителност – 37-мо

Забележете, че класациите финансиране и производителност са почти огледални. Няма да бъде нещо ново, като кажа следното, но е важно да го повтаряме – средствата, отделяни за висше образование, до голяма степен определят производителността на този сектор! И докато не се е появил някой Георги Ангелов по телевизията да повтаря напълно обратното и колко чудесна идея е да намалим парите на тия трътковци и феодални старци по университетите, тия последните произвеждат дори повече от средствата, които се отделят за производството на този сектор.
Да погледнем другите държави обаче:
Канада – 1-во място по финансиране и 2-то по производителност
САЩ – 4-то място по финансиране и 1-во по производителност
Дания – 1-во по финансиране и 6-то по производителност
и също
Индонезия – последно място по финансиране и последно по производителност

—————————

Може би вече ни се доизясни 31-вото място на България, сигурно вече не го мислите за толкова значимо. И така ще бъде, поне до следващата залъгваща “новина”…

Източник

Advertisements