Vivre sа vie

“Колкото повече говорим, толкова повече думите губят смисъла си.”

Vivre sa vie: Film en douze tableaux (“Да живееш живота си: Филм в дванайсет сцени”).

Един филм на Жак-Люк Годар, в който се разказва за историята на Нана, млада жена, която от безпаричие започва да припечелва чрез проституция, оттам следват въпросите за живота, думите, действията и отговорностите.
Филмът притежава позабравената днес във филмовото изкуство аристотелова естетика, в която катарзисът играе основна роля. Знакова остава сцена ХІ, в която Нана заговаря в кафене един старец, четящ Зигмунд Фройд. Той се оказва философ. Цитатът в началото е част от този разговор, както и снимката – моментът, когато главната героиня задържа погледа си към камерата за няколко секунди. Един прийом, доближаващ зрителя още по-близо до смисъла на наратива и неговите послания.

Красноречиво за творбата говори и фактът, че 30 години по-късно един от всепризнатите съвременни шедьоври “Криминале” (Тарантино), ще бъде преизпълнен със сцени, наподобяващи изключително много на тези от “Да живееш живота си” на Годар.

Филмът е наличен в Замунда, както и в други чуждестранни торент сайтове в различно качество на картината. Български субтитри не се намират към този момент.

Advertisements