Българският студент – 2012

Българският студент не знае какво иска. Българският студент учи това, което е модно. Българският студент харчи парите на мама и на татко. Българският студент прекарва по-голяма част от денонощието си в чалготеките, отколкото в университета. Българският студент учи ден преди изпит. Българският студент е вечно недоволен, обаче само на маса. Българският студент изтрезнява бавно, а когато се случи, чувства вътрешното неудобство от тишина, рационалност и целенасоченост. Българският студент живее днес за утре. Българският студент не мисли, а рецитира. Не размишлява, а зубри. Българският студент не прави план за бъдещото, защото се е забил във вечното настояще. Българският студент смята, че студентството се олицетворява в ходене по бригади, дискотеки, купони по общежития. Българският студент се посбива, убива и нехае след това. Българският студент се хвали, че прави всичко това, въпреки че никой не му го забранява. Българският студент забравя, че бунтарството е бунт срещу системи, рамки и правилници. Българският студент се бунтува само на 8-ми декември, когато поизпява 2-3 хайдушки песни. Българският студент е вечен, защото той никога не се осъзнава като такъв. Българският студент от този род не съществува, защото той не се определя като студент. Следователно: българският студент не е това.

Българският студент участва в клубове по интереси. Българският студент организира събития, дискусии, конференции. Българският студент печели награди, пише научни статии, твори, създава и е във вечна динамика. Българският студент създава Студентски центрове. Българският студент печели студентски викторини. Българският студент протестира, когато някой се опита да наруши правата му. Българският студент протестира, когато никой не се интересува от бъдещето му, защото българският студент знае какво иска, знае какво е извършил, какво не е и какво трябва. Българският студент си прави равносметка, изчислява, планира, действа, рационализира. Българският студент е всичко това, докато учи и работи. Българският студент в същото време се класира за стипендии, с които си заплаща обучението или се записва на курсове, защото българският студент цели постоянно развитие. Българският студент е рядка порода граждански ангажиран, обучаващ се, работещ индивид. Българският студент е готов да пилее енергия за дейности, от които печели само духовна наслада. Българският студент не е любимец, нито на преподаватели, нито на ръководства, нито на медии, нито на обществото, защото българският студент има мнение, позиция и принципи, които защитава въпреки всички и въпреки всичко, защото българският студент е бунтовен, креативен, динамичен, човек, изправен срещу митологичните образи и стереотипи, срещу системата, правилата и медийното затъмнение, срещу политиката на опростяване, срещу политиката на обезсърчаване на най-жизнените части на милата му родина. Българският студент е останал тук и ще остане в бъдеще. Българският студент съществува, но вие все още не искате да разберете за него, а трябва…

Къде бяхте, когато българският студент го пребиваха пред парламента на 14 януари, 2009?
Къде бяхте, когато българският студент освирка парламента, а Цецка Цачева го заплаши да не протестира?
Къде бяхте, когато 6000 български студенти излязоха на протест на 16 ноември, 2010, а медиите писаха само за 500 манипулирани от преподавателите шматки?
Къде бяхте, когато българският студент организира или беше движещата сила на всички масови протести от 2010 до 2012?
Къде бяхте, когато българският студент създаде Студентски център в Студентски град с доброволен труд и собствени пари?
Къде бяхте, когато българският студент чете в парка срещу УНСС по случай деня на Кирил и Методий?
Къде бяхте, когато 128 студенти участваха в студентски викторини в Студентски град, а над 1200 наблюдаваха?
Къде бяхте, когато българският студент организира Студентски фестивал на изкуствата?
Къде бяхте, когато българският студент пише списания, прави филми, театър, радио и телевизия?

Къде сте, вие?

Всичките стереотипи за българския студент, пречат за ясния поглед над действителността, пречат за ясното формулиране на бъдещето. Българският студент представлява над 270 000 млади, дейни и пълни с живот хора, от които зависи пътят на страната ни. В същото време, в което от Враца до Варна, от София до Пловдив, му давате цялата отговорност за бъдещето на страната, вие го обвинявате за несъстоялата се промяна, за неуспешния преход, за ниските заплати, за високите цени. За всичко това, от което българският студент е потърпевш. Срещу всичко това, с което българският студент ще се бори и се бори.

Advertisements